Laureaci ,,Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016" w dniach 1 – 7 lutego br. odbyli staż we francuskiej restauracji ,,La Grenouillere” (1* Michelin), stanowiący główną nagrodę w konkursie. Organizatorem inicjatywy jest sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska, a partnerstwo strategiczne nad projektem obejmuje ,,Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska”.
Finał ,,Mistrzostw Młodych Kucharzy” miał miejsce w październiku 2016 roku, a na najwyższym podium stanął zespół z Trójmiasta - Tomasz Grota oraz Mikołaj Kobryń. Młodzi kucharze udali się do francuskiej Bretanii, aby 1 lutego rozpocząć tygodniowy staż w restauracji ,,La Grenouillere”, który stanowił nagrodę główną w konkursie. Mistrzowie mieli okazję trenować pod okiem właściciela lokalu i szefa kuchni, Alexandre Gauthier, słynącego z wyrazistej i autorskiej kuchni. Alexandre został wyróżniony tytułem ,,Szefa Roku” 2016 francuskiej edycji przewodnika ,,Gault&Millau”, a jego restauracja w 2008 roku otrzymała 1* Michelin. Zwycięzcom towarzyszył także wybitny szef kuchni restauracji ,,La Rotisserie”, Paweł Oszczyk, który pełnił funkcję członka konkursowego jury.
Partnerem strategicznym ,,Mistrzostw Młodych Kucharzy” był ,,Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska”, a partnerem głównym firma Danone Waters, właściciel globalnej marki Badoit & Evian. Inicjatywę wspierała także firma Kenwood – producent sprzętów kuchennych oraz marka Provincja.
MAKRO kontynuuje swoją misję rozwijania młodych kucharzy poprzez program „Szef dla Młodych Talentów“, który obejmuje dwa główne zakresy działalności: program płatnych staży w MAKRO i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni. Partnerem programu jest prestiżowy, międzynarodowy przewodnik po najlepszych restauracjach, hotelach i produktach w Polsce - ,,Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska”.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/laureaci-mistrzostw-mlodych-kucharzy-2016-odbyli-staz-pod-okiem-francuskiego-szefa-kuchni-alexandre-gauthier